• Queer Moslims
    • Over Queer Moslims
    • QMEP
  • Over Maruf
  • Projecten
  • Nieuws & Opinie
  • Contact
STICHTING MARUF
  • Queer Moslims
    • Over Queer Moslims
    • QMEP
  • Over Maruf
  • Projecten
  • Nieuws & Opinie
  • Contact

De Rode Hoed Events

Foto

Coming in #3 - Feminisme in de islam

De problemen van moslimvrouwen worden vaak gewijd aan hun geloof of gemeenschap. Maar het zijn witte mannen die het vaakst vrouwen met een hoofddoek lastigvallen. Moslima’s worden door hen gediscrimineerd vanwege hun uiterlijk, naam, huidskleur, geaardheid. En juist omdat ze vrouw zijn. Moet de moslima tegenwoordig uit de kast komen als gelovige?
​
Vanavond praten we niet over maar met moslima’s. Zij vertellen met welke issues zij nu écht te maken hebben. Wat zijn de gevolgen als je als vrouw zichtbaar moslim bent? Wat kom je tegen en hoe word je behandeld? We horen wat het met je doet als je buiten alle normen valt en stellen nog één keer de hoofddoekvraag: is het een vrijwillige keuze of onderdrukking?
Lees meer

Coming #1 - Pink Belief

LGBTIQ’ers komen in de kerk, moskee of synagoge vaak dezelfde uitdagingen tegen. Voor LGBTIQ’ers zou geen plek zijn binnen het geloof. Het is een uitdaging om dit dit te veranderen. Gelovigen uit verschillende religieuze gemeenschappen vechten tegen deze uitsluiting.
​
Vanavond gaan we in gesprek met queer gelovigen. Hoe geef je je eigen geloof vorm? Kun je ideeën over relaties, seksualiteit en gender binnen religie openbreken? En hoe kunnen LGBTIQ’ers van verschillende geloven daar in samenwerken?

De avond zal worden ingeleid door David Bos, theoloog/socioloog verbonden aan de UVA, onder de titel “(On)heilige relatie tussen (on)geloof en LHBTI+”. Vervolgens komen er maar liefst twee panels aan het woord:
Het eerste panel bestaat uit experts en activisten waarin onder meer gesproken zal worden over de implicaties van de Nashville verklaring, hoe dat in de grotere maatschappelijke discussie past rondom LGBTIQ zaken en religie, en welke LGBTIQ issues daarbij onderbelicht blijven.

Het tweede “Holy” panel bestaat uit religieuze/spirituele leiders uit verschillende gemeenschappen. Samen kijken we naar hoe (on)geloof een rol speelt in de beleving van LHBTI-mensen. Waar liggen de kansen, mogelijkheden en verbindingen?

Jacqueline Carver is een joodse rabbijn en LHBTQI-activiste. Frans Blokhuis is een activist die verbonden is aan de stichting Landelijk KoördinatiePunt: de koepelorganisatie die opkomt voor christelijke LHBTIQ’ers.  Anna Paula Lima is de oprichtster van Trans United en is sinds 2017 Pride Ambassadeur. Wielie Elhorst is een homoseksuele predikant. Hij predikt in de Protestantse Kerk in Bussum. Bart Mijland is een kleurrijke humanist en houdt zich bezig met vraagstukken rondom duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Barbara Rogoski is Public Speaking-coach en begeleidt publieke sprekers in hun missie. Dino Suhonic, directeur van Maruf, hét platform voor queer Moslims.  De avond wordt tevens gemodereerd door Dino Suhonic.
Lees meer

Coming in #1 - Queer Moslims

21 januari 2019
​

LGBTIQ en moslim. Voor de meesten zal dat klinken als een recept voor conflict. Ook voor veel queer moslims zelf botsen deze identiteiten vaak. Dat zorgt voor uitdagingen rondom zelfacceptatie en identiteit. Wat als je geen homo wil zijn? Of je familie het niet accepteert, maar je toch graag thuis wil blijven komen?

Vanavond gaan we in gesprek met queer moslims. Welk effect hebben deze meervoudige identiteiten op hun leven, ontwikkeling en zelfbeeld? Hoe kan de samenleving ruimte voor deze jongeren creëren, zodat zij een veilig en gelukkig bestaan kunnen opbouwen?

Moderator Sylvana Simons spreekt met een vierkoppig panel. Döne Fil is een bekende binnen de LHBTI-emancipatie. Zij strijdt voor gelijke rechten voor minderheidsgroepen, maar ook voor LHBTI’ers en vrouwen. Hiervoor won zij de LHBTI-emancipatieprijs. Dounia Jari is voorzitter van Maruf. In al haar werk neemt ze haar taak serieus om meer bewustzijn te creëren rondom het intersectionaliteit. Gazi Duran is bestuurslid bij Maruf. Hij probeert via allerlei media jongeren te bereiken die worstelen met hun proces van zelfacceptatie. In 2018 stond hij vermeld als een van de Kleurrijke 50: gamechanger in diversiteit. Als vierde panellid schuift Souad Boumedien aan. 

​Sarah Bracke geeft een minicollege. Zij wijdt haar studies aan het bestuderen gender, religie en (homo)seksualiteit. Bovendien regisseerde zij twee documentaires over deze onderwerpen. Daarnaast exposeert Maruf een fotoreportage van fotografe Berksun. De fotoreeks toont portretten van queer moslims. De muzikale noot ligt in handen van Burçak. Hij combineert Oosterse beats met de popcultuur.
Lees meer

Contact

Heb je een vraag, opmerking of ondersteuning nodig?
​Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen
Foto

Maruf Foundation, 2012-2023
Queer moslims bevinden zich vaak op het kruispunt van hun verschillende identiteiten. Ze hebben hierin te maken met uitdagingen om hoe ze zich identificeren. 

Op individueel niveau of structurele wijze. Enerzijds worden ze afgewezen vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Anderzijds worden ze uitgesloten vanwege hun etnische afkomst, ras, religie of geloofsovertuiging.
​
Daarom is Maruf er. Wij zijn er ter ondersteuning van queer moslims en staan voor een open samenleving vrij van alle vormen van uitsluiting.
Maruf is de initiatiefnemer van
de European Queer Muslim Network.
Foto
Navigatie
Home
Over Maruf
​Een veilige omgeving
Empowerment Programma
Projecten
​
Maruf Community
Nieuws & Opinie
​Agenda
Contact
Contact
info@maruf.eu

Postadres
Stichting Maruf
1e Weteringsplantsoen 2C
1017 SJ Amsterdam
​The Netherlands 
Social Media
  • Queer Moslims
    • Over Queer Moslims
    • QMEP
  • Over Maruf
  • Projecten
  • Nieuws & Opinie
  • Contact